Restorancılığın Zirvesi: Türkiye’de Michelin Yıldızlı Restoranlar

Restorancılığın Zirvesi: Türkiye’de Michelin Yıldızlı Restoranlar

Elif Dilara Kara

Dünya’nın en prestijli restoran değerlendirme seçkilerinden biri olan Michelin Rehberi tarihinde ilk kez İstanbul’a geldi ve 2023 ilk restoran seçkisinde 53 tane restorana yer verdi. 38 restoran tavsiye edilen restoranlar kategorisine girmeye hak kazanırken 10 restoran Bib Gourmand ,4 restoran 1 yıldız ve 1 restoran 2 yıldız almaya layık görüldü.   

Michelin Rehberi, 1900 yılında Michelin lastikleri kurucuları Édouard ve André Michelin tarafından araba sirkülasyonu ve dolayısıyla lastik kullanımını arttırmak amacıyla sürücüler için bir kılavuz olarak Fransa’da yayınlandı ve kısa sürede Avrupa çapında yayınlanmaya başlandı. Kılavuzda ilk etapta lastik kullanım talimatları, araba tamircileri, haritalar gibi bölümler varken 1922 yılındaki değişiklikle beraber restoranları ve otelleri de kategorilerine göre listelemeye başladı. Restoran bölümünün popülaritesi giderek artınca 1931 yılında en başarılısı 3 olmak üzere yıldızla değerlendirme sistemine geçildi. Rehbere göre 1 yıldız “alanında çok iyi bir restoran”,  2 yıldız “rotanızı değiştirmeye değecek kadar iyi bir restoran” ve 3 yıldız “sadece burada yemek yemek için seyahat edilir” anlamına geliyor. Yıllar içinde değerlendirdiği restoran sayısı artan Michelin Rehberi şu anda dünya çapında 40 ülkede restoranları değerlendiriyor. Güncel liseye göre, 3287 restoran yıldız almaya layık görülürken 621 restoranla Fransa en fazla yıldız alan ülke olarak görülüyor. 

Bu sene ilk defa değerlendirmeye alınan İstanbul’da ise Turk Fatih Tutak iki yıldız, Araka, Mikla, Neolokal ve Nicole restoranları ise bir Michelin Yıldızı’na layık görüldü. Neolokal, ekolojik ve etik yaklaşımıyla dünyada sadece 381 restorana verilen yeşil yıldızın da sahibi oldu. Eğer lezzet tescilli restoranlarda yemek yemek istenirse aralarında en pahalısı ortalama 3000₺ ile Turk Fatih Tutak olurken en uygunu ise 800₺ ile Araka olarak görülüyor.

Aman da Bravo, Alaf, SADE Beş Denizler Mutfağı, Cuma, Tershane, Giritli, Aheste, Pandeli, Calipso ve Karaköy Lokantası ise Bib Gourmand ödülünü alan restoranlar olarak öne çıktı.. Bu ödül 1995 yılından itibaren en iyi fiyat-performans dengesi ile öne çıkan bu restoranlara veriliyor. Bu restoranlarda yemek yemek istenirse ise en uygunu ortalama 325₺ ile Karaköy Lokantası; en pahalısı ortalama 903₺ ile Aman de Bravo olarak listeleniyor.

Kaynaklar:

Wikipedia, Michelin Guide

https://en.wikipedia.org/wiki/Michelin_Guide

MICHELIN Guide, MICHELIN Rehberi İstanbul’un ilk seçkisinde 53 restoran yer aldı

https://guide.michelin.com/tr/tr/article/michelin-star-revelation/53-restaurants-spotlighted-in-the-first-selection-of-the-michelin-guide-istanbul-tr

MICHELIN Guide, What The MICHELIN Guide’s Symbols Mean

https://guide.michelin.com/th/en/to-the-stars-and-beyond-th Blog camiasını yeni bir tarz getiriyoruz..!

0 Yorumlar